(Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов, рисунка на Лили Димкова) Дева

...
(Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов, рисунка на Лили Димкова) Дева
Коментари Харесай

Богородица представлява жената с нейното сърце ♥ Петър ДЪНОВ

(Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов, рисунка на Лили Димкова)

Дева Мария

Всички премеждия, тествания и трудности в живота на индивида целят събуждане на висшето схващане в него, т.е. да се роди нещо велико в душата му. Това виждаме в двата образеца за Елисавета и Мариам. Първата роди Йоан Кръстител, а втората – Христа – Спасителя на човечеството. Разгледайте тези образци като знаци в духовния си живот и ги приложете. Не се спирайте върху дословното им значение. Ако разгледате тези обстоятелства в дословен смисъл, вие ще почнете да изучавате историята за идването на Христа – по кое време се е родил, по какъв начин се родил и така нататък Задачата на християнството беше да се сътвори връзка сред всички души да порастват, да се развиват, да се освободят от рестриктивните мерки и от робството на прегрешението. Друга основна задача на християнството беше повдигането на дамата. И така, всеки от вас би трябвало да зачене и да роди в себе си оракул, като Йоан Кръстител, и Спасител на своята душа, като Христа. И ап. Павел споделя: „ Родих ви. ” Ако вземете неговите думи в дословен смисъл, това е невероятно. Днес единствено дамата ражда. Тогава какво значат думите на ап. Павла? Той подразбира друго: да роди човек нещо велико и красиво в своята душа. Разберете ли раждането в дословен смисъл, вие ще се натъкнете на ред несъгласия.

На мнозина се вижда чудно по какъв начин е допустимо човек да живее цялостен живот и нито през сърцето му, нито през мозъка му да е минало нещо нечисто. Който може да прекара един подобен живот, той ще бъде посетен от ангел Господен. В историята на човечеството има единствено един подобен образец – човек да бъде посетен от ангел. Това е станало с Мария, майката Христова, която живя чист, изискан живот, за което ангел Господен пристигна при нея с приветствие. За да реализира своята цел, човек би трябвало да води безусловно чист живот, обхванат от една велика идея; от музика, изкуство, лирика.

Какво съставлява св. Богородица? (Коментарът е във връзка една разказана от Учителя история с икони, сред които е иконата на св. Богородица). Тя съставлява дамата с нейното сърце: детето е сърцето, което тя възпитава. Човек е пристигнал в света да възпита, да възроди своето сърце, да го отгледа като дете. Питате: „ Защо дамите раждат? ” – Чрез закона за раждането Бог ви учи по какъв начин да възпитате своето дете, т.е. по какъв начин да отглеждате вашето сърце. Ако майката даде на детето си чисто мляко, то ще бъде крепко, само че в случай че млякото е развалено, детето ще почине.

Няма защо да се грижите от кое място ще вземете самун. Онова дете, което е на гърба на майка си, не би трябвало да скърби, че самун няма – майка му ще му даде. Послушание се изисква от всички, нищо повече. Туй е новата философия, по този начин би трябвало да се схваща. А всичко това, което в този момент учите, то е остаряло, то е било значимо за в миналото. Това е новото, което Бог споделя на хората. Казано е в Писанието: „ Ще сътворя нещо ново и чудно. ” Вие ще се зачудите. „ Дева ще роди. ” Коя е девата? – Това е човешката душа. За бъдещата просвета приказват пророците, за това приятелство, за това велико схващане, което съществува в света. Тия войни, тия разногласия – те са способи за споразумяване на въпросите съгласно настоящето схващане. Щом се променят вътрешните разбирания на хората – и целият живот, и целият строй ще се промени. Първото нещо е човек да осъзнава, че има един Баща, Който го обича, и да Му напише едно любовно писмо. Ако той на татко си не написа любовно писмо, на никого не може да го напише. Към всичките хора ще имате същите връзки. Един човек, който няма това схващане, и за себе си той ще бъде трагичен.

Йосиф е индивидът, който мисли и разсъждава. „ И вземи майката ”… „ Майката ” – това е несъгласието, което ни принуждава да мислим. А на еврейски буквата „ м ” значи гибел. Значи гибелта има два процеса в природата. Единият, който унищожава, а другият – който гради. Не може да градиш, в случай че не си разрушил нещо. Тия два процеса работят по едно и също време в природата и посредством тях става мисълта. И от всички видоизменения произлизат животът и гибелта. Мария е дамата, която минава, скапва и чисти всичко. Тя родила едно дете и развалила работата на хората, и туй дете им сътвори цяла пакост. И знаете ли какъв брой хора умряха поради това дете? Само инквизицията е опърлила 50 милиона такива хора. Ами Нерон, римският император, какъв брой хора умъртви? Ами в този момент какъв брой хора отидоха по бойните полета? Значи Мария, която роди едно дете, навлече пакост на хората. Следователно тя желае да очисти, да изкорени всичко и да посади нещо ново, а като пристигна Христос, ангелът му сподели: „ Иди в Египет. ” А „ Египет ” е физическият свят. Това дете, с цел да разбере света, би трябвало да иде в Египет да се учи. Защо е Земята? Материалният свят, физическият свят е свят на просвета. И когато ви гонят отнякъде, Господ ви споделя: „ Да идеш в Египет да се научиш ”, а като се върнеш отново, ще знаеш да разсъждаваш за ония неща, които природата е създала…

Детето, това е действителността. Туй дете е човешкото Аз. В момента, в който съзнаваш, че си Аз – едно живо рационално създание, туй дете в теб се е родило. Това е новият човек. Ти, в случай че не съзнаваш в себе си новото, новият човек не е роден. Не е въпрос имаш ли душа или не. Ти мислиш, че душата е вън от теб. Всяко нещо, което е вън от теб, то не е реално… Даже тялото, което имаш, и то не е реално… Сега да създадем една вътрешна връзка. Всичко в света си има собствен вътрешен смисъл. Казва ангелът: „ Вземи детето си. ” За Христа споделяме, че Той е пратен от Бога, само че Христос е един знак или един блян за индивида, за това, Божественото, което ще се роди във всяка душа. Душата един ден ще бъде майката, тя ще роди едно дете. Няма да остане никой бездетен. Онези, бездетните хора, са наказани на гибел. Помнете това нещо. Някой споделя: „ Няма да се бракосъчетавам. ” Оставете вашата сватба, ти ще раждаш! Няма да се жениш, женитба няма да има, попове няма да те венчават, само че ще раждаш. Бащата няма да го има. Без татко ще родиш! Вие във вашата мисъл ще кажете: „ Къде е бащата? ” Майката е там, бащата го няма. На това, което се роди, ние не търсим бащата – значимо е това, което се роди, каква доброта ще донесе в света. Къде беше бащата на Христа? Когато Му споделят, че майка Му и татко Му се смущавали, Той споделя: „ Аз зная Кой е татко Ми. Баща Ми не е тук, на Земята. ” Ако мислиш, че твоят татко и твоята майка са тук, на Земята, ти живееш в една неистина. Ако татко ти и майка ти ги няма, ти си в Пътя на Истината. Баща ти и майка ти не могат да живеят на едно място, да подвигат скандал. Но отново ме разбирайте добре, да не влезе в мозъка ви една крива концепция. Под думите „ майка ” и „ татко ” всеки път се схваща една вътрешна непокътнатост. Бащата и майката са на едно място и двамата. Ангел Господен се яви насън на Йосифа и му споделя: „ Вземи детето и майка му и иди в Египет. ” Когато ти слушаш вътрешния глас, то гласът на твоя Баща е, Който приказва. Майката е тук. Всичките хора в близост съставляват твоята Майка. Това, което изпитваш в себе си, то е Онзи незабележим Баща, Който приказва, и когато хората слушат Неговия глас, Той ги благославя. Когато не Го слушат, тогава им дава най-големите страдания…

Из: „ Учителя за Библията “ - Том 2, Петър Дънов
Източник: 
* Портрет на Учителя Беинса Дуно – Петър Дънов на Лили Димкова,

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР